top of page
  • Writer's pictureGrgur Kovačić

Bolna leđa - rehabilitacija - osnovno što trebate znati

Uzrok bolova u leđima


Bolna leđa (križobolja) prevladavajuće je stanje koje pogađa pojedince diljem svijeta. Njegov utjecaj se proteže od blage nelagode do iscrpljujuće boli, ometajući kvalitetu života, radnu produktivnost i angažman u svakodnevnim aktivnostima. Uzrok bolova u leđima može biti višestruk, uključujući napornu aktivnost, traumu, degenerativnu bolest diska, pušenje, pretilost, uz različite i psihološke i sociološke čimbenike koji mogu pogoršavati simptome.


Bolna leđa mogu značajno utjecati na kvalitetu života pojedinca. Teški slučajevi mogu rezultirati smanjenom radnom produktivnošću, uzrokujući znatna ekonomska opterećenja za pojedince i društva. Štoviše, križobolja može dovesti do mentalnog stresa, dodatno pogoršavajući cjelokupno zdravlje pogođenih pojedinaca.

Ovaj članak opisuje različite pristupe rehabilitaciji bolova u leđima i osnovne pojmove u rehabilitaciji bolova u leđima.

BONUS: na kraju teksta nalazi se nekoliko linkova uz pomoć kojih možete sami sebi napraviti jednostavan program vježbanja za zdravlje leđa.


Bolovi u leđima

Bolna leđa - Križobolja - Lumbago


Bol u donjem dijelu leđa (križobolja) može se manifestirati kao tupa ili oštra bol, koja potencijalno zrači u druge dijelove tijela, ponajviše u noge. Ovo stanje može ograničiti pokretljivost, poremetiti san i dovesti do psihičkog stresa. Križobolja može biti akutna (traje manje od 6 tjedana), subakutna (6-12 tjedana) ili kronična (preko 12 tjedana).


Primarni oblici križobolje su specifični i nespecifični. Specifična križobolja može se pripisati određenoj bolesti ili strukturnom problemu u kralježnici. Nasuprot tome, nespecifična križobolja nema prepoznatljiv anatomski uzrok. Potonji čini oko 90% slučajeva križobolje. Ovo je trenutno službeni stav velikog dijela struke i znanosti, međutim, u PROPRIO Centru težimo višoj razini kvalitete i profesionalnosti i smatramo da s visokom pouzdanošću možemo utvrditi izvor većine problema u kralježnici uz pomoć kliničkih testova, poznavajući ponašanje simptoma i, po potrebi, koristeći specifične slikovne dijagnostike (magnetska rezonancija, RTG, CT...). Također, smatramo da kvalitetnije poznavanje znanstvene literature ide u prilog tome.


Koncept nespecifične križobolje je pomalo nespretan i ogromnu količinu pacijenata s vrlo različitim simptomima svrstava u isti koš pod izlikom da se izvor njihovog problema ne može precizno utvrditi. Tu spadaju dijagnoze kao što je "lumbago". Ovakav pogled na križobolju na žalost nije unaprijedio kvalitetu tretmana križobolje nego, naprotiv, učestalost križobolje u svijetu postaje sve veća.



Bolna leđa - Dijagnostika

Prvi korak u dijagnostici je prepoznavanje tzv. crvenih zastava - stanja koja nam govore da se potencijalno radi o ozbiljnoj patologiji koja zahtjeva hitnu i detaljnu medicinsku pretragu. Ovakvih slučajeva je jako malo i čine oko 3-5% svih slučajeva bolova u leđima, ali uvijek treba imati na umu i prepoznati ako se radi o ozbiljnom problemu.


Dijagnoza bolova u leđima (križobolje) uključuje temeljitu kliničku procjenu, uključujući fizički pregled i psihosocijalnu procjenu. Dijagnostički alati mogu uključivati procjenu boli, precizno određivanje mjesta boli, intervjue s pacijentima, rendgenske snimke, magnetsku rezonancu, CT skeniranje i još mnogo toga.


Većina pacijenata ne mora raditi skupe i detaljne pretrage kao što su magnetska rezonanca iz nekoliko razloga:

  • magnetska rezonanca dobro detektira promjene na kralježnici, ali ne može odrediti da li su te promjene izvor boli ili su to normalne promjene uzrokovane starenjem i sama za sebe ne može odrediti uzrok bolova, uvijek su potrebni i simptomi pacijenta

  • magnetska rezonanca ne detektira dobro probleme koji nisu uzrokovani patologijom kralježnice, a takvih je većina

  • magnetsku rezonancu je potrebno koristiti nakon što u pregledu utvrdi sumnja u patologiju kralježnice kao IZVOR problema. Ako je to vaš slučaj, uputit ćemo vas našim vanjskim suradnicima kako biste napravili daljnje pretrage.


Bolna leđa magnetska


Fizikalna terapija i bolovi u leđima


Bez obzira na trajanje ili ozbiljnost, rehabilitacija je vitalna za upravljanje bolovima u leđima. Rehabilitacijski protokoli imaju za cilj kontrolirati bol, vratiti funkciju, spriječiti buduće funkcionalne nedostatke i, u slučaju akutnih bolova u leđima, spriječiti komplikacije.


Vrste rehabilitacije za križobolju


Opseg rehabilitacije za križobolju u svijetu je golem, obuhvaća fizikalnu terapiju, vježbe, spinalnu manipulaciju, kognitivnu bihevioralnu terapiju, meditaciju, ortoze, steznike, vruću ili hladnu terapiju, kineziološku traku, akupunkturu, trakciju, edukaciju pacijenata i drugo.


U PROPRIO Centru vrstu rehabilitacije određujemo prema stanju pacijenta i izvoru problema. Ne koristimo "recepte s vježbama" i "pakete od 10 dolazaka". Svakom pacijentu pristupamo individualno i na temelju detaljnog pregleda određujemo najkvalitetniji plan za najbrži oporavak.


Metode koje koristimo u rehabilitaciji su temeljene na najkvalitetnijim znanstvenim dokazima, bogatom iskustvu i cjeloživotnom školovanju naših terapeuta. Najčešće se radi o kombinaciji manualne terapije, neurološke terapije, osteopatije, fotobiomodulacije (laser visokog intenziteta) i kineziterapije. Sve tehnike koje koristimo su neinvazivne i izrazito sigurne.


Tehnike koje koristimo možete pronaći na istoj ovoj web stranici u rubrici "tehnike i tretmani". Važno je napomenuti da ne postoje bolje ili lošije tehnike nego bolji ili lošiji pristup pacijentu i bolji ili lošiji terapeuti. Zato je naš fokus na usavršavanju kvalitete pristupa, razumijevanju problema i pronalasku fleksibilnih rješenja za svakog pacijenta posebno.



Fizikalna terapija i kineziterapija kod bolova u leđima

Vježba je ključna komponenta rehabilitacije bolova u leđima. Cilj je smanjiti bol, poboljšati funkciju i vratiti povjerenje u vlastito tijelo i pokrete . Fizikalna terapija za križobolju općenito uključuje vježbe za izgradnju snage, vraćanje kontrole i opsega pokreta, usmjerene vježbe i redovite aerobne aktivnosti.

Sve programe vježbanja u PROPRIO Centru programiramo na temelju detaljnog pregleda i dijagnostike.


Program vježbanja za smanjenje bolova u leđima


Za kraj, predstavit ćemo jedan jednostavan plan vježbanja koji je siguran za većinu populacije, ali svakako ga radite s oprezom i na vlastitu odgovornost.

Prije početka vježbanja, svakako savjetujemo prvo konzultacije sa stručnjakom. Rehabilitacija leđa nije jednostavna stvar, a vježbanje nije recept za sve probleme.

Kao i SVAKI DRUGI program vježbanja koji ćete pronaći na internetu, bez izuzetka, i ovaj program vježbanja nije napravljen da pomogne svakom pacijentu, ali smatramo da je dovoljno siguran i smislen da se isplati probati.

Za bilo kakve rezultate vježbajte barem 2-3 tjedna, ukupno trajanje vježbi, nakon što ih savladate, je oko 10-15 minuta.


UVOD:

MASAŽA LIMFE :


https://youtu.be/tsJQ9vXKNmA?si=JiULqPZ9txwXGsGp


GLAVNI DIO:

osnovne vježbe za leđa:



vježbe za stabilnost i pokretljivost leđa:



ZAVRŠNI DIO:

vježba integracije, križni obrazac:



+ DODATNO I UVIJEK KORISNO:

VJEŽBA DISANJA 360



vježbe za leđa


NEMOJTE ČEKATI DA SAMO PROĐE AKO VEĆ NIJE!

Život bez bolova u leđima je moguć, rezervirajte prvi pregled odmah!


Vaš PROPRIO Centar Fizikalna terapija Zadar







454 views0 comments
bottom of page