top of page

Osteopatija -
stoljetna tradicija manualne medicine 

U tehničkom smislu osteopatija se može svrstati u vještinu manualne medicine koja se koristi preciznim palpatornim tehnikama i definiranim načelima s ciljem vraćanja funkcije i tretiranja disbalansa u tijelu.

Osteopat Zadar

Američki liječnik Andrew Taylor Still osteopatiju je utemeljio davne 1874. godine. Samo joj ime dolazi od dvije starogrčke riječi: osteon – kost i pathos – bolest ili patnja. Still je kost smatrao polaznom točkom zdravlja. Kroz iskustvo življenja s Indijancima susreo se s njihovom metodom liječenja putem namještanja kostiju. Zaključio je da je cilj takvog liječenja oslobađanje zapreka kako bi se oslobodila cirkulacija tekućina u tijelu. Smatrao je kako je upravo slobodan protok ključan za proces samoozdravljenja. Still je tim pristupom uspješno liječio mišićno-koštane povrede, ali i teške bolesti tog doba poput TBC-a, upale pluća i dizenterije. Danas se osteopatija primjenjuje u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj, a suvremeni osteopati u terapiji tretiraju muskuloskeletni sustav koji obuhvaća kosti, zglobove, mišiće i fasciju, visceralni sustav (organske sustave) te centralni i periferni živčani sustav.
 

Osteopatija je svakako komplementarna standardnoj medicini, ali predstavlja specifičnu filozofiju i način razmišljanja u cilju boljeg funkcioniranja organizma u cijelosti. Pronalazi uzroke koji narušavaju njegovo funkcioniranje i dovodi ga u balans dovodeći sve tjelesne resurse u ravnotežu što se u konačnici interpretira kao sveopće zdravlje. Kad se u tijelu zbog raznih uzroka naruši spomenuta ravnoteža, tad postoje preduvjeti za nastanak patoloških procesa koje prate bolovi, smanjena funkcija, nemogućnost kretanja i radne aktivnosti te dolazi do poremećaja fizičkog i psihičkog zdravlja.

Za bolje razumijevanje principa osteopatije, bitno je objasniti kako tijelo posjeduje sposobnost samoiscjeljenja. Ono se može usporediti s običnom ogrebotinom koju tijelo samo sanira stvaranjem kraste. Međutim, stvaranje ožiljka kasnije može biti uzrok novim disfunkcijama i bolnim stanjima.

Mnoga traumatska stanja rezultiraju napetošću mišića, bolovima, poremećajima cirkulacije i funkcije na tom mjestu, a nerijetko i na udaljenim mjestima zbog strukturalne povezanosti tijela. Stresna emocionalna i psihička stanja također mogu psihosomatskim putem stvoriti disfunkciju u tijelu i narušiti cjelokupno zdravlje.


Svi dijelovi tijela funkcionalno su povezani. Fascije, vezivno tkivo svih struktura u našem tijelu, umrežavaju cijelo tijelo. Nadalje, pri uspostavljanju dobre cirkulacije (arterijska, venska, likvor i limfa) poboljšava se prokrvljenost stanica, eliminiraju se otpadne tvari iz stanice i unaprjeđuje se kvaliteta tkiva. Imajući sve navedeno na umu, svakako bi se moglo smatrati kako je osteopatija ključna u prevenciji. Važno je rano otkriti uzrok poremećaja i spriječiti nastanak bolova koji su uvjetovani primjerice promjenama u držanju tijela.

U tehničkom smislu osteopatija se može svrstati u vještinu manualne medicine koja se koristi preciznim palpatornim tehnikama i definiranim načelima s ciljem vraćanja funkcije i tretiranja disbalansa u tijelu. Uklanjanjem napetosti i uzroka manualnim tehnikama, tijelo vraća svoju prirodnu sposobnost samostalnog funkcioniranja dobivajući dovoljno kisika i hranjivih tvari i pokreće proces samoregulacije odnosno izlječenja. Primjena ove metode smanjuje potrebe za lijekovima, djeluje na brži oporavak kod bolesti, povećava efekte nakon operativnih zahvata i pruža tijelu dodatnu potporu za vrijeme primjene neke druge terapije. Zbog holističkog pristupa, odnosno usmjerenosti na cijeli organizam, osteopatija predstavlja vrlo efikasnu tehniku koja potiče fiziološko stanje tjelesnih struktura, održava funkciju svih sustava tijela (lokomotorni, neurološki, gastroenterološki, urogenitalni, kardiološki, pulmološki, endokrinološki i dr.), uklanja bol i pozitivno djeluje na psihičko stanje pacijenta što je također od iznimnog značaja za cjelokupno zdravlje čovjeka.

Tekst preuzet s: 

https://zniranac.com/zdravlje/sto-je-osteopatija-i-kako-moze-pomoci-trkacu/?fbclid=IwAR0U9A59yu1x4Gg7Xdofb1NH_Ldte2UjyVBBtSKTMVkrC3rJk5_EpN08UFg

PROPRIO Centar je prvo i trenutno jedino mjesto u Zadru na kojem se prakticiraju osteopatske tehnike

bottom of page