top of page

NeuroKinetic Therapy - novi pristup rehabilitaciji pokreta 

Neurokinetička terapija (NKT) je terapeutska tehnika koja je osmišljena za prepoznavanje i ispravljanje disfunkcionalnih obrazaca kretanja koji pridonose boli i ozljedama. Terapiju je razvio David Weinstock, terapeut iz Kalifornije koji se oslanjao na svoje iskustvo u manualnoj terapiji, neuroznanosti i biomehanici kako bi stvorio jedinstveni pristup liječenju.

NKT Neurokinetic Therapy Zadar

NKT se temelji na načelu da mozak kontrolira kretanje i da se disfunkcionalni obrasci kretanja mogu razviti kada mozak postane zbunjen ili "pogrešno mapira" obrasce kretanja. To se događa nakon ozljeda, bolnih stanja, bolesti, nepravilnog korištenja tijela i slično. Prepoznavanjem ovih disfunkcionalnih obrazaca i njihovim ispravljanjem, NKT može pomoći u smanjenju boli, poboljšanju opsega pokreta i ponovnom uspostavljanju optimalne funkcije.

 

Terapija uključuje kombinaciju manualnog mišićnog testiranja i korektivnih vježbi. Tijekom NKT tretmana, terapeut će izvesti niz testova mišića kako bi identificirao sva područja slabosti ili disfunkcije. Na temelju te procjene, terapeut će razviti individualizirani plan liječenja koji može uključivati vježbe za ponovno uvježbavanje živčanih veza i ispravljanje disfunkcionalnih obrazaca kretanja.

 

NKT se često koristi za liječenje širokog spektra stanja, uključujući bol u leđima, vratu, ramenu, kuku i koljenu. Također može biti učinkovit u liječenju sportskih ozljeda, posturalne neravnoteže i kroničnih bolnih stanja.

 

Primarni cilj NKT-a je vratiti optimalne obrasce kretanja, što može pomoći u smanjenju boli i poboljšanju ukupne funkcije. Terapija se obično provodi u kliničkom okruženju, ali pacijentima se daju vježbe koje mogu raditi kod kuće kako bi se ojačali novi obrasci kretanja.

 

Neki od najčešćih problema i sindroma kod kojih NKT može pomoći: 

 

✰ Mišićno-koštani bol, kao što je bol u leđima, bol u vratu, bol u ramenu, bol u kuku i bol u koljenu

✰ Sportske ozljede, kao što su uganuća, istegnuća i mišićna neravnoteža

✰ Posturalne neravnoteže, kao što je položaj glave naprijed ili zaobljena ramena

✰ Stanja kronične boli, kao što je fibromijalgija i složeni regionalni bolni sindrom

✰ Ponavljajuće ozljede naprezanja, kao što je sindrom karpalnog tunela ili teniski lakat

✰ Problemi s ravnotežom i koordinacijom

✰ Poremećaji kretanja

✰ Rehabilitacija prije i poslije operacije

Važno je napomenuti da je NKT specijalizirana tehnika koja zahtijeva specijaliziranu obuku i certifikaciju. 

PROPRIO Centar je prvi centar u Hrvatskoj u kojem se počela koristiti ova napredna neurorehabilitacijska metoda. Brzo nakon što smo počeli prakticirati tehniku, doveli smo NKT u Hrvatsku i trenutno uspješno organiziramo edukacije iz ove terapeutske tehnike u Zagrebu s velikim interesom i odazivom fizioterapeuta i kineziterapeuta. 

bottom of page