top of page

Dynamic Neuromuscular Stabilisation (DNS) - savršenstvo disanja, posture i pokreta 

DNS je osmišljen kako bi pomogao pacijentima da postignu optimalne obrasce kretanja ponovnim učenjem svog neuromišićnog sustava na ono što mu je prirodno. Terapija uključuje niz vježbi i tehnika koje su usmjerene na vraćanje pravilne mišićne aktivacije, stabilnosti zglobova i funkcionalnih obrazaca kretanja.

DNS terapija Zadar

Dinamička neuromuskularna stabilizacija (DNS) je terapijska tehnika koju je razvio dr. Pavel Kolar, češki fizioterapeut. Tehnika se temelji na načelima razvojne kineziologije, koja promatra kako čovjek prirodno uči kontrolirati svoje pokrete i razvijaja svoje posturalne mišiće.

Tehnika uključuje detaljnu procjenu pacijentovog držanja, obrazaca pokreta i aktivacije mišića. Na temelju ove procjene, terapeut će izraditi individualizirani plan liječenja koji može uključivati kombinaciju manualne terapije, vježbi i reedukacije kretanja.

 

DNS se često koristi za liječenje širokog spektra stanja, uključujući bol u leđima, vratu, ramenu, kuku i koljenu. Također može biti učinkovit u liječenju sportskih ozljeda, posturalne neravnoteže i kroničnih bolnih stanja.

 

Primarni cilj DNS-a je vratiti optimalne obrasce kretanja, što može pomoći u smanjenju boli i poboljšanju ukupne funkcije. Terapija se obično provodi u kliničkom okruženju, ali pacijentima se daju vježbe koje trebaju raditi kod kuće kako bi se ojačali novi obrasci kretanja.

 

Važno je napomenuti da je DNS specijalizirana tehnika koja zahtijeva specijaliziranu obuku i certifikaciju. Ako ste zainteresirani za DNS, u PROPRIO Centru možete pronaći nekoliko iskusnih praktičara ove metode. 

bottom of page