top of page

Baby Handling - pravilan razvoj djeteta - vježbe za bebe po mjesecima

Mislite da nešto nije kako treba u djetetovom držanju ili načinu na koji se ono kreće? Vaša beba ne drži glavu ravno? Možda vam beba okreće glavu u jednu stranu? Bebine ručice su stalno zatvorene? Ili ste primjetili izvijanje bebe u luk?

vjezbe za bebe po mjesecima.png

Pravilan motorički razvoj neophodan je za bebin fizički, kognitivni i društveni razvoj.

 

Evo nekoliko razloga zašto je to važno:

 

Tjelesni razvoj: Motorički razvoj ključan je za bebin fizički rast i sposobnost kretanja. Razvijanje grubih motoričkih vještina kao što su puzanje, hodanje i trčanje pomaže bebama u izgradnji mišićne snage i koordinacije, što je važno za buduće aktivnosti kao što su sport, ples i druge tjelesne aktivnosti.

Kognitivni razvoj: pravilan motorički razvoj povezan je s kognitivnim razvojem. Kako bebe razvijaju fine motoričke vještine kao što su hvatanje, dohvaćanje i manipuliranje predmetima, uče o svojoj okolini i počinju shvaćati uzročno-posljedične veze. To pomaže kod vještina rješavanja problema i kritičkog razmišljanja.

Društveni razvoj: Motorički razvoj također je važan za društveni razvoj. Dok se bebe uče kretati i istraživati svoje okruženje, stupaju u interakciju s drugima i razvijaju društvene vještine poput dijeljenja, mijenjanja i suradnje.

Neovisnost: Pravilan motorički razvoj također pomaže bebama da steknu neovisnost. Kako postaju pokretljiviji i sposobniji samostalno obavljati zadatke, stječu samopouzdanje i samopoštovanje.

 

Općenito, pravilan motorički razvoj ključan je za bebin cjelokupni razvoj i dobrobit. Postavlja temelj za budući fizički, kognitivni i društveni rast i razvoj.

 

Naučite pravilno postupati s vašom bebom i potaknite kvalitetan neuro-mišićni razvoj! 

U PROPRIO Centru u Zadru možemo pomoći vašoj bebi kod sljedećih problema: 

✰ Izvijanje bebe unatrag

✰ Izvijanje bebe u luk

✰ Beba zabacuje glavu unazad

✰ Naginjanje glave kod djece

✰ Vježbe za vrat kod beba

✰ Vježbe za kukove kod beba

✰ Samostalno posjedanje bebe

✰ Vježbe za posjedanje bebe

✰ Okretanje bebe s trbuha na leđa

✰ Stavljanje bebe na trbuh

✰ Podizanje bebe na noge

✰ Problemi s grčevima - kolike 

✰ Prekomjerno plakanje kod beba 

✰ Hipertonus i hipotonus kod beba 

Ivona Zubčić svestrana je fizioterapeutkinja koja je osim edukacije Baby Handlinga i pravilnog postupanja s bebom, također i Bowen i EMMETT terapeutkinja te u svom radu kombinira različite fizioterapeutske metode za jedinstven pristup rješavanju brojnih motoričkih, razvojnih i neuroloških problema vašeg djeteta. 

U NASTAVKU TEKSTA VAM DONOSIMO 

VJEŽBE ZA BEBE PO MJESECIMA 

Vježbe za bebe od 0-3 mjeseca 

Važno je napomenuti da tjelovježba za bebe mlađe od 3 mjeseca treba biti ograničena na nježne pokrete i igru.

Evo nekoliko vježbi i aktivnosti koje možete raditi sa svojom bebom:

 

Vrijeme za trbuščić: stavite bebu na trbuščić više puta po nekoliko minuta svaki dan kako biste ojačali mišiće vrata, leđa i ruku.

Lagano istezanje: polako i nježno istežite bebine ruke i noge dok leži na leđima kako biste poboljšali njihovu fleksibilnost.

Masaža bebe: Masaža može poboljšati cirkulaciju, probavu i opuštanje. Nježnim pokretima i laganim pritiskom masirajte bebine ruke, noge, leđa i trbuščić.

Dohvati i zgrabi: Stavite igračke na dohvat svoje bebe i potaknite ih da ih dohvate i zgrabe. To im može pomoći u razvoju koordinacije oko-ruka.

Pjevanje i ples: Pjevajte i plešite sa svojom bebom, držeći je sigurno i lagano se krećući uz glazbu. To može pomoći u promicanju povezivanja i tjelesne aktivnosti.

Upamtite, u ovoj dobi bebe trebaju puno odmora, stoga je važno ne stimulirati ih previše s previše aktivnosti. Uvijek pažljivo pratite svoju bebu tijekom vježbanja i aktivnosti i prestanite ako se čini da joj je neugodno ili uznemireno. Ako primjetite da vaša beba ima problema s pokretima i čini vam se da razvoj ne ide u optimalnom smijeru, ili samo želite naučiti pravilno postupati s vašom bebom, obratite nam se za stručnu pomoć. 

Vježbe za bebe od 3-6 mjeseci

Kako bebe rastu i razvijaju se, njihova rutina vježbanja može postati raznovrsnija i aktivnija.

Evo nekoliko vježbi i aktivnosti koje su prikladne za bebe od 3-6 mjeseci:

Vrijeme za trbuščić: Nastavite stavljati bebu na trbuščić više puta po nekoliko minuta svaki dan kako biste ojačali mišiće vrata, leđa i ruku. Također možete koristiti mali jastuk ili smotani ručnik da ih poduprete za dodatnu potporu.

Prevrtanje: Potaknite bebu da se prevrne s leđa na trbuh i obrnuto. Stavite igračke izvan dosega kako biste ih potaknuli da dohvate i pomaknu se.

Vježbe za bebe: Postoje mnoge vježbe koje se mogu raditi s bebama, kao što su imitacije vožnje bicikla, nježno istezanje ruku i nogu u više smjerova.  Vježbe mogu pomoći u promicanju kretanja i fleksibilnosti.

Glazba i pokret: Pustite glazbu i potaknite bebu da se kreće i pleše s vama. Možete ih držati i nježno pomicati uz glazbu.

Ne zaboravite uvijek pratiti svoju bebu tijekom vježbanja i aktivnosti i prestati ako se čini da joj je neugodno ili da je uznemirena. Ohrabrite i pohvalite njihov trud, ali ih nikada ne prisiljavajte da rade nešto što im nije ugodno. Ako primjetite da vaša beba ima problema s pokretima i čini vam se da razvoj ne ide u optimalnom smijeru, ili samo želite naučiti pravilno postupati s vašom bebom, obratite nam se za stručnu pomoć. 

Vježbe za bebe od 6-9 mjeseci

Kako bebe navrše 6-9 mjeseci, postaju aktivnije i pokretljivije. Evo nekoliko vježbi i aktivnosti koje su prikladne za bebe od 6-9 mjeseci:

Puzanje: Potaknite bebu da puže stavljanjem igračaka izvan dosega. Također možete stvoriti siguran prostor za njih da mogu puzati i istraživati.

Povlačenje: Pomozite bebi da vježba povlačenje stavljanjem igračaka ili mekanog jastuka na nisku površinu. To im može pomoći da razviju mišiće nogu i ravnotežu.

Kotrljanje lopte: Kotrljajte loptu naprijed-nazad s bebom. To im može pomoći u razvoju koordinacije oko-ruka i grube motorike.

Joga za bebe: postoje mnoge poze joge za bebe koje se mogu izvoditi s bebama, kao što su pas okrenut prema dolje, poza leptira i poza sretne bebe. Oni mogu pomoći u promicanju fleksibilnosti i opuštanja.

Plivanje: Odvedite bebu na plivanje u plitki bazen ili bazen za bebe. To im može pomoći da razviju svoje motoričke sposobnosti i samopouzdanje u vodi.

Ne zaboravite uvijek pratiti svoju bebu tijekom vježbanja i aktivnosti i prestati ako se čini da joj je neugodno ili da je uznemirena. Ohrabrite i pohvalite njihov trud, ali ih nikada ne prisiljavajte da rade nešto što im nije ugodno. Ako primjetite da vaša beba ima problema s pokretima i čini vam se da razvoj ne ide u optimalnom smijeru, ili samo želite naučiti pravilno postupati s vašom bebom, obratite nam se za stručnu pomoć. 

Vježbe za bebe od 9-12 mjeseci

Kako se bebe približavaju prvom rođendanu, postaju još aktivnije i pokretljivije. Evo nekoliko vježbi i aktivnosti koje su prikladne za bebe od 9-12 mjeseci:

Hodanje: Potaknite bebu da napravi prve korake osiguravajući im siguran prostor. Dozvolite im da istražuju svoju ravnotežu hvatajući se za predmete i namještaj koji im je prikladan za održavanje ravnoteže. Dok je u fazi prohodavanja nemojte nuditi djetetu ruku dok ne bude samostalno spremno za hodanje. 

Penjanje: Omogućite svojoj bebi sigurne prilike za penjanje, poput mekanih blokova za penjanje ili niske, čvrste stolice. To im može pomoći da razviju motoričke vještine i svijest o prostoru.

Ples: Pustite glazbu i potaknite bebu da pleše s vama. Možete ih držati za ruke i lagano se kretati uz glazbu ili ih pustiti da se slobodno kreću sami.

Igre lovice: Igrajte jednostavne igre lovice s bebom, poput puzanja od nje i poticanja da vas slijedi. To može pomoći u razvoju njihovih grubih motoričkih sposobnosti i koordinacije.

Igranje s kockama: dajte svojoj bebi kocke ili mekane igračke za igru i potaknite ih da grade kule ili ih ruše. To može pomoći u razvoju njihove fine motorike i koordinacije oko-ruka.

Ne zaboravite uvijek pratiti svoju bebu tijekom vježbanja i aktivnosti i prestati ako se čini da joj je neugodno ili uznemireno. Ohrabrite i pohvalite njihov trud, ali ih nikada ne prisiljavajte da rade nešto što im nije ugodno. Ako primjetite da vaša beba ima problema s pokretima i čini vam se da razvoj ne ide u optimalnom smijeru, ili samo želite naučiti pravilno postupati s vašom bebom, obratite nam se za stručnu pomoć. 

bottom of page