top of page

Stecco Fascial Manipulation - poboljšajte kvalitetu tkiva - poboljšajte funkciju - riješite se boli 

Stecco fascijalna manipulacija (SFM) tehnika je manualne terapije koja ima za cilj liječenje mišićno-koštane boli i disfunkcije utjecajem na tjelesnu fasciju, koja je vezivno tkivo koje okružuje mišiće, kosti i organe. 

Fizijatar Zadar

Stecco fascijalnu manipulaciju je razvio talijanski fizioterapeut Luigi Stecco. Metoda se kontinuirano razvija na STECCO Institutu za proučavanje fascije. 

 

SFM uključuje primjenu frikcijskog pritiska na određene točke u fasciji kako bi se uspostavilo normalno kretanje i funkcija.

 

SFM se temelji na spoznajama da fascije mogu postati krute i disfunkcionalne zbog ozljede, upale ili produljenih razdoblja neaktivnosti. To može dovesti do boli, ograničenog kretanja i drugih simptoma. Primjenom pritiska na određene točke u fasciji, praktičari SFM-a nastoje osloboditi napetost i vratiti normalne obrasce pokreta, što može poboljšati cjelokupnu funkciju i smanjiti bol.

 

Stecco Fascial Manipulation (SFM) može se koristiti za liječenje različitih mišićno-koštanih stanja, uključujući:

 

Bol u leđima: SFM može pomoći ublažiti bol i poboljšati funkciju u donjem dijelu leđa, gornjem dijelu leđa i vratu.

 

Bol u ramenu: SFM može pomoći u smanjenju boli i poboljšanju opsega pokreta ramena u stanjima kao što su smrznuto rame, ozljede rotatorne manšete i sraz ramena.

 

Bol u koljenu: SFM se može koristiti za rješavanje bolova u koljenima uzrokovanih stanjima kao što su sindrom patelofemoralne boli, sindrom IT trake i ozljede meniskusa.

 

Bol u kuku: SFM može pomoći u rješavanju boli u kuku uzrokovane stanjima kao što su sraz kuka, bursitis, tendinopatije i sindrom piriformisa.

 

Plantarni fasciitis: SFM se može koristiti za rješavanje boli i disfunkcije plantarne fascije, što je čest uzrok bolova u stopalima.

 

Glavobolje: SFM može pomoći u ublažavanju napetosti i grčeva mišića u vratu i glavi, što može pridonijeti glavobolji.

 

Općenito, SFM je svestrana tehnika manualne terapije koja se može koristiti za liječenje širokog spektra mišićno-koštanih stanja. Međutim, važno je napomenuti da SFM treba izvoditi samo obučeni i licencirani praktičar.

bottom of page