top of page
  • Writer's pictureGrgur Kovačić

PIRIFORMIS SINDROM - dijagnostika i liječenje



Piriformis sindrom

🎓 Koncept piriformis sindroma je jednostavan za razumjeti - mišić u spazmu (stisnut) i/ili hipertrofiran (povećan) i slab, pritišće živac ischialdicus (išijas) koji prolazi ispod ili, u nekim slučajevima, kroz mišić piriformis. 👇


👉 Simptomi mogu biti identični kao kod hernijacije intervertebralnog diska koji također može napraviti kompresiju na živac ischialdicus i tu često nastaje prvi dijagnostički problem.


👉 Što se tiče simptoma, jedna od osnovnih razlika je što pravi piriformis sindrom neće prouzrokovati bol u leđima, nego samo u stražnjici i niz nogu, dok kompresija živca od strane diska na razini kralježnice može uzrokovati bol i u leđima, ali i ne mora. Sjedenje će češće prouzrokovati bol kod piriformis sindroma radi direktne kompresije.


(Interpretacija simptoma je malo kompleksnija u oba slučaja, ali držimo se pojednostavljenog modela)


🔑 Kod dijagnostike piriformis sindroma potrebno je ISKLJUČITI ostale simptome kao što su radikulopatije. Dakle, preduvjet je znati kako dijagnosticirati radikulopatije.


🚫 Metode od kojih nema koristi u dijagnostici:

1. INTERNET - Ne postavljajte si ovu dijagnozu sami, gubite vrijeme i pogoršavate problem pogrešnim uputama s interneta.

2. EMG - gotovo uvijek će biti negativan test kojim se testira provodljivost živca

3. MRI - magnetska rezonanca može služiti kod isključivanja ostalih simptoma, ali ne može dijagnosticirati piriformis sindrom


🚫 Metode od kojih nema koristi u rehabilitaciji:

1. Gruba masaža - iako se na prvu čini kao dobra ideja sve to “razbiti” laktom, lopticom i slično, gruba masaža će pogoršati simptome. To je i jedan od potencijalnih tragova u dijagnostici - ako klijent kaže da mu je bilo dosta gore nakon masaže, možemo početi sumnjati na piriformis sindrom.

2. Vježbe jačanja - kod kompresija perifernih živaca vježbe jačanja će pogoršati simptome - još jedan od tragova u dijagnostici.

3. Sva istezanja koja se mogu pronaći na internetu nakon što upišete “piriformis syndrom rehabilitation exercises” i slično. Posebno često se spominje istezanje na leđima gdje jednu nogu prekrižimo preko druge noge i istežemo piriformis (treneri znaju o čemu pišemo). Ta vježba je za vrijeme izvođenja ugodna, ali nakon izvođenja pogoršava simptome kod piriformis sindroma - još jedan dijagnostički trag. Znamo da istezanjem privremeno SLABIMO mišić. Kod piriformis sindroma mišić je već slab i istezanje će pogoršati simptome.

4. Sve invazivne metode ubrizgavanja bilo kakvog sadržaja u piriformis putem injekcija će napraviti katastrofu.


📌 ŠTO MOŽEMO napraviti:

1. U PROPRIO Centru ćemo se prvo baciti na istraživanje ZAŠTO je došlo do problema s piriformisom i postupati prema tome (mogućih uzroka je more sinje…)

2. Precizna i ciljana manualna terapija

3. Laser visokog intenziteta pomaže obnovi živca

4. Ciljane vježbe kontrole pokreta (nakon precizne dijagnostike)

5. Neurodinamika može pomoći

6. Izbjegavati dugo sjedenje

79 views0 comments
bottom of page