top of page
  • Writer's pictureGrgur Kovačić

★彡 Primjer dobre i loše dijagnostičke procjene 彡★ AVULZIJSKA FRAKTURA GLEŽNJA



Kažu da se na pogreškama najbolje uči, na tuđima još bolje :)


Napisat ću jedan osobni primjer dobre i loše dijagnostike i dobre i loše rehabilitacije.



Primjer I. (pogrešna dijagnoza i pogrešna rehabilitacija)


Ž, 30 godina, plesačica, uganuće gležnja 6 dana prije dolaska na tretman.

Velika bol inicijalno, trenutno hoda normalno, bol se javlja na lateralnoj (vanjskoj) strani gležnja prilikom dužeg hoda, stajanja ili naprezanja noge.


U bolnici je dobila kompresivni zavoj, preporučeno rasterećenje i led. Nisu radili nikakve slikovne pretrage.


PREGLED:

Mala oteklina s lateralne strane gležnja. Palpacija anteriornog talo-fibularnog ligamenta i stres test za lateralne ligamente gležnja su provocirali poznatu bol.

Manualni mišićni test za peronealnu skupinu mišića jako slab i bolan.

Zaključio sam da se radi o istegnuću ligamenata, potencijalno parcijalnoj rupturi.


Napravljen je tretman, popravila se stabilnost i kontrola, dobili smo puno bolju silu na kontrakciju peroneusa, generalno bolji osjećaj u stopalu nakon tretmana.


Nakon nekoliko dana klijentica mi šalje nalaz RTG-a. Otišla je u bolnicu jer joj je osjećaj govorio da se radi o nečemu ozbiljnom i vrlo brzo nakon mog tretmana problem se vratio na staro.

RTG je imao što i pokazati.

Avulzijska fraktura lateralnog maleola gležnja. (puknut komadić kosti)


Jako sam se razočarao u svoju procjenu i što sam predvidio da se moglo raditi o takvom problemu. Možda još dodatno radi toga što to predajem na našim seminarima. Napravio sam grešku koju upozoravam druge da ne čine - zaključio sam o čemu se radi na temelju svog iskustva, na temelju simptoma, bez potvrde testovima! Tipična greška ega ISKUSNIJIH terapeuta. Također, pretpostavio sam da su liječnici odradili svoj dio posla.

Testove koje sam trebao napraviti i koji su se trebali napraviti u bolnici se zovu OTTAWA RULES i za njihovu provedbu je potrebna jedna minuta.


https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC149439/



Dobra stvar je što je klijentica vrlo brzo, na vrijeme, samoinicijativno napravila pregled. Druga dobra stvar je što sada znamo kako treba teći rehabilitacija. Avulzijska fraktura se tretira drugačije od istegnuća ligamenata i potrebno je VRIJEME CIJELJENJA jer kost mora zarasti. Nema prečaca.

Preporučio sam joj da napravimo plan povratka u aktivnost (ples) i preporučio sam joj da razmisli o premijeri koju ima za mjesec dana jer vjerojatno se do tada neće oporaviti za intenzivno plesanje. Početna rehabilitacija u ovom slučaju je RASTEREĆENJE, odmor i stroga kontrola opterećenja kako bi tkivo zacijelilo.


Ništa od toga joj nije odgovaralo kao opcija jer uskoro ima premjeru i moj prijedlog nije poslušala. Dajem joj za to potpuno pravo jer sam izgubio povjerenje pogrešnom dijagnozom na prvom pregledu.

Započela je svoju potragu za brzim rješenjem i otišla kod nekoliko drugih terapeuta kod kojih je dobila razne vježbe za stopalo.

Svi ostali su pogriješili u rehabilitaciji jer su svi krenuli s opterećenjem na puknutu kost iako su imali jasno potvrđenu liječničku dijagnozu. Nepoznavanje patologije.

Dalje sam joj izgubio trag, ali pretpostavljam da se dobro napatila u rehabilitaciji.



Primjer II. (točna dijagnoza i primjerena rehabilitacija)


Djevojčica, 9 god, gimnastičarka


Dva uganuća gležnja prije 2 mjeseca, još uvijek prisutna oteklina.

Hod uredan, nema nikakvih bolova na opterećenje, skače na jednoj nozi, trenira gimnastiku.


PREGLED:

Stres test za lateralne ligamente gležnja pozitivan.

OTTAWA rules POZITIVNI.


Preporuka: RTG

Tretman: nisam radio tretman jer sumnjam na avulzijsku frakturu


Već nakon nekoliko dana roditelji šalju nalaz RTG-a koji pokazuje avulzijsku frakturu. Preporuka liječnika je longeta 2 tjedna i rasterećenje. Roditelji nisu bili sretni s odlukom liječnika i stavljanjem noge u longetu nakon toliko dugo vremena i s obzirom na to da nema boli, ali na moj savjet su poslušali liječničku odluku i pristali na longetu.

Dva tjedna nakon, longeta je skinuta, nema više otekline, nema više bolova, djevojčica se lagano vratila u aktivnost bez ikakvih problema.

Naručena je na provjeru kontrole i funkcije stopala.


└➤ 15./16. TRAVANJ 。✑ ───┐

☆★ Diferencijalna dijagnostika - donji ekstremiteti ☆★

★ MotionLab, Zagreb

★ Info:

https://www.propriocentar.com/diferencijalna-dijagnostika

97 views0 comments
bottom of page