top of page
 • Writer's pictureGrgur Kovačić

BOL U SAKROILIJAKALNOM ZGLOBU - problemi u dijagnostici i mogućnosti tretmana

Sakroilijakalni zglob (SI zglob) označava zglob između sakruma (križne kosti) i ilijaka (zdjelične kosti).

Ljudi uglavnom misle da su im to leđa, pa se žale na bolove u leđima, iako se zapravo radi o zdjelici. Međutim, to je manji problem. Veći je problem kako utvrditi da li bol zaista dolazi iz SI zgloba ili iz nekih drugih struktura, a nakon što smo utvrditi porijeklo boli, kako ju tretirati ?

Laici ne bi trebali sami sebi dijagnosticirati ovaj problem i sami tražiti upute na internetu kako ga tretirati. Prevelika je mogućnost pogreške, a i sami stručnjaci prečesto griješe u postavljanju ove dijagnoze. Vidjet ćemo kasnije zašto.


Uz SI zglob postoje brojne kontroverze u struci.

Dugo je trajala rasprava da li postoji pomak u SI zglobu ili ga uopće nema… Razvojem slikovne dijagnostike utvrdilo se da se ipak događa mali pomak od 1-3 stupnja u svim ravninama. Kod starijih je normalna pojava da se potpuno izgubi pokretljivost SI zgloba.

Nadalje, rasprava traje da li je taj pomak moguće palpirati (napipati rukama). Neki terapeuti tvrde da je, neki tvrde da nije. Ono što znamo je da još uvijek, nakon zaista brojnih objavljenih istraživanja, nitko nije uspio pouzdano utvrditi da može palpirati pomak SI zgloba. Terapeutima je poznat test PSIS-a u pretklonu i definitivno se nešto miče i definitivno možemo vidjeti asimetrije, ali klinička i dijagnostička valjanost takvog testa je vrlo upitna.

Ja ga osobno ipak koristim radi generalnog dojma koji dobivam o tome kakva je dinamička postura osobe.

Definitivno jedna tema za sebe.

Još veća kontroverza je da li taj zglob možemo “namjestiti” osteoartikularnim tehnikama tzv. “krckanjem”.

Tehnika “namještanja” se bazira na dvije prethodne kontroverze, a i sama je još kontroverznija. Anatomski, biomehanički i logički gledano nije moguće da je taj zglob dislociran (osim u slučaju ozbiljnih ozljeda), kao i da će taj “pomak” koji se dogodi zahvatom ostati takav kakav je - “namješten”. Problem je i što se nakon takvih tretmana problem vraća i zglob opet “izlazi iz ležišta”. Onda moramo ponoviti opet… i opet… i opet… i opet… i opet… i opet… i opet… i opet… i opet… i opet… jer šašavi zglob se nekako stalno “zaglavljuje”.

Zaista jedan zastarjeli koncept pun pogrešnih zaključaka kojeg moramo ažurirati.


Da li su takve tehnike onda potpuno beskorisne? Ne bih rekao. Imaju svoje mjesto u tretmanu kod određenih osoba i u određenim slučajevima, i tko ih voli neka ih radi. Kod pravog problema boli iz SI zgloba će u većini slučajeva napraviti problem gorim. U ostalim mekotkivnim problemima oko SI zgloba, a koje nisu vezane za sam zglob, mogu pomoći. To za neke terapeute može biti i dijagnostika - ako "krckate" SI zglob i osobi bude gore, možda imate problem s pravom boli iz SI zgloba!


U PROPRIO Centru smatramo da postoje puno naprednije i učinkovitije tehnike od “namještanja” pa ih radi toga ne koristimo.REHABILITACIJA SAKROILIJAKALNOG ZGLOBA

Prvi korak je uvijek - DIFERENCIJALNA DIJAGNOSTIKAPrvo moramo znati o čemu se radi i da li je uopće zglob taj koji stvara problem. 

Problem s boli u SI zglobu je taj što na mjestu SI zgloba može boliti puno stvari…


 • superiorni klunealni živci

 • srednji klunealni živci

 • diskogena referirana bol

 • facetna referirana bol

 • referirana bol od dure mater

 • piriformis

 • dorsal sacroiliac ligament

 • interosseous sacroiliac ligament

 • posterior sacroiliac ligament

 • sacrotuberous ligament

 • SAKROILIJAKALNI ZGLOB


U praksi se ligamentarne boli vezane za SI i lokalni živci (clunealni) puno češće viđaju nego prava bol vezana za SI zglob. Na žalost, gotovo uvijek su pogrešno dijagnosticirani kao bol u sakroilijakalnom zglobu, ili, nevjerojatno ali istinito, KRIŽOBOLJA.


Bol u SI zglobu najčešće viđamo kod reumatskih bolesti - ankilozantni spondilitis ili reumatoidni artritis i iznimno važno je da ako utvrdimo da se zaista radi o problemu SI zgloba uputiti osobu reumatologu.

Mladi muškarci su rizična skupina za ovakve probleme!


Trudnice su pod većim rizikom za razvoj boli u SI zglobu.


U ostalim slučajevima boli u SI zglobu potrebno je utvrditi zašto dolazi do problema s “force clousure”, prijenosom sila, na mjestu SI zgloba. Uzroka može biti više i potrebna je ponovno detaljna dijagnostika. Pristup je individualan, a terapija se sastoji od manualne terapije, neurorehabilitacije i kineziterapije.

Steroidne injekcije se spominju u literaturi kao opcija za privremeno smanjenje boli, ali ne i za rješavanje problema.


Za dijagnozu boli u SI zglobu koristimo Laslett klaster testova (u slučajevima kad je moguće):


- distrakcija

- kompresija

- thigh trust

- sacral trust

- gaenslen’s test


Jako važno je da testovi provociraju TOČNO ONU bol na koju se pacijent žali, a ne neku drugu bol. Važna je i konzistentnost u izvođenju testova i dobra vještina izvođenja i dobra interpretacija rezultata.


https://www.physio-pedia.com/Sacroiliac_Joint_Special_Test_Cluster


Na našim seminarima DIFERENCIJALNE DIJAGNOSTIKE - KRALJEŽNICA učimo kompletnu diferencijalnu dijagnostiku za SI zglob, učimo o simptomima, biomehanici, patoanatomiji sakroilijakalne boli i mogućnostima tretmana, i naravno učimo izvoditi testove i interpretirati njihove nalaze.

265 views0 comments

Comments


bottom of page