top of page
  • Writer's pictureGrgur Kovačić

ISCHIALGIA / IŠIJAS jedna od najčešće pogriješenih dijagnoza

Kako u narodu, tako i u struci, praksa je svaku bol koja se širi niz stražnju stranu noge nazvati "išijas" (ischialgia).


Situacija je ipak dosta kompleksnija jer postoje brojni "kandidati" koji su spremni uzrokovati bol koja se širi iz leđa ili glutealnog područja niz stražnju stranu noge.


Ovako zamršena slika za brojne liječnike i terapeute je zbunjujuća ili uopće nisu upoznati sa činjenicom da postoje i druge strukture koje mogu prouzrokovati bol sličnu boli nastaloj od živca ischialdicusa, tzv. išijas.


Na sljedećem prikazu predstavljamo presjek najčešćih struktura koje mogu uzrokovati bol koja se širi niz stražnju stranu natkoljenice:Kao što možete vidjeti na prikazu, stvari su malo kompliciranije od "išijasa" ili "nespecifične boli u leđima" tzv. "lumbaga". Prvi korak u rehabilitaciji je POSTAVITI TOČNU DIJAGNOZU. Ako smo prvi korak pogriješili, rehabilitacija postaje znatno teža, vjerojatno i nemoguća.


Kako identificirati određenu strukturu i kako odabrati najkvalitetniji pristup liječenju, možete saznati na našim seminarima DIFERENCIJALNE DIJAGNOSTIKE


Unaprijedite vaše osvnovne terapeutske vještine i poboljšajte razinu kliničkog rezoniranja.


Bolovi u leđima tako postaju jednostavniji za tretiranje, ishodi tretmana učinkovitiji i s manje nejasnoća, a klijenti i pacijenti zadovoljnij.
381 views0 comments

Commenti


bottom of page